Notícies

Conferència de Marti Boada el proper dissabte a L’Espai Natura: El Bosc

16 maig, 2024

Dins del marc de la Fira de Sant Isidre 2024, a Cardedeu, s’impartirà la conferència sobre el bosc amb el títol: “on som i cap a on anem”

Més informació

Interessant estudi sobre el clima de Prades, elaborat per Eduard Marimon i Val

20 maig, 2023

El treball molt complert descriu les variables meteorològiques mes significatives  com temperatura, boira, vent i pluviometria, amb profusió de quadres comparatius de les diferents poblacions de les muntanyes de Prades. El projecte s’emmarca dins de les "IV jornades sobre el bosc de Poblet i les Muntanyes de Prades".

Més informació

SITUACIÓ ACTUAL DEL SECTOR PRIMARI AL MEDI RURAL CATALÀ

08 mar, 2023

Als últims cent anys, agreujat des de principis de la dècada dels noranta, s'han emboscat sobre un milió d'hectàrees de conreu que han passat a forestals sense pràcticament cap mena de gestió i aprofitament, i el pasturatge extensiu pràcticament ha desaparegut. Això ha passat per la caiguda de la rendibilitat de totes les potes del sector productiu, agricultura-ramaderia i boscos, acompanyat per a polítiques errades d'abans i d'ara que han fet passar a què solament avui dia, l'1,5% de la població activa del país malvisqui del sector, a excepció d'algun vinater, afectant vora el 80% de la superfície de Catalunya.


És del tot sabut que quan un conreu, pastura o bosc gestionat des de fa milers d'anys s'abandona es perd i per aquest camí anem, si no s'hi posa remei urgentment. Això vol dir que a Catalunya, i són fets i no divagacions, el sector productiu català és menystingut alegrement i de cada vegada més residual, mentre els països normals amb visió de futur miren d'assegurar-lo, en benefici dels seus habitants, que el necessiten.


S'ha vist i està clar que la gestió dels boscos, conreus i pastures és imprescindible per la seva conservació, en contra del que prediquen i fan algunes persones i administracions que basant-se en falses teories de intocabilitat del medi, que des de fa uns quaranta anys van executant en les moltes hectàrees "protegides" i altres no que van assolint, tals com EIN's, Xarxa Natura 2000, Parcs Naturals etc, que a casa nostra arriben ja al 32% de la superfície catalana, mentre la d’altres països de la Unió Europea és molt menor.


Aquesta manca de gestió del medi rural en general ha provocat el buidatge dels pobles rurals amb el seu traspàs a les grans ciutats, la manca de productes necessaris, l'augment de l'atur i alhora la caiguda de la biodiversitat que alguns creien augmentaria, foragitant l'abandó rural de finques privades, que representen sobre el 80% de la superfície de Catalunya, que han sigut hipotecades amb prohibicions i exagerades interpretacions de normes i Lleis de conservació de la biodiversitat i del medi natural, aprovades massa vegades de formes poc democràtiques, i usos socials dels seus boscos, sense cap mena de compensació.


Per altra banda, per tot el que s'ha exposat, no està gens clar, si continuem pel mateix camí, que el nostre Entorn Rural, se'n pugui sortir massa bé del Canvi climàtic que ja estem patint, i de què puguem afrontar els grans incendis forestals (GIF) de 6a. Generació, i això comporti la seva destrucció, en comptes de la seva conservació.


ALGUNES POLÍTIQUES PREDICADES DE PAÍS


- El retorn a la vida rural, imprescindible per a recuperar els seus pobles, el treball al sector primari (productes K0), amb la recuperació rendibilitat del sector, rebaixa taxa d'atur, reduir importacions i petjada carboni, etc.

- Conservació i millora de la biodiversitat.

- Fer front al Canvi climàtic

- Lluita contra els Grans Incendis Forestals


Tot sempre sense oblidar mai la paraula "SOSTENIBILITAT", quan si segueix com ara mai es complirà !


ADMINISTRACIONS QUE HI TENEN LES COMPETÈNCIES


DEPARTAMENT D’ACCIÓ CLIMÀTICA, ALIMENTACIÓ I AGENDA RURAL:


1. Direcció General de Polítiques Ambientals i del Medi Natural.


Des de mitjans dels anys noranta del segle passat estan actuant i "protegint" espais basant-se en la intocabilitat del medi, principalment dels boscos posant traves tant en la seva planificació com en la posterior gestió forestal sostenible, també amb traves amb la recuperació de conreus agrícoles abandonats i pastures en extensiu, amb interpretacions molt exagerades de normes i lleis, que dificulten molt el dia a dia dels pagesos, ramaders i silvicultors, en un sector que ja fa prou a l'hora de vendre els productes fruit del seu treball, quasi sempre a massa baix preu per a poder subsistir, malgrat estar veritablement en perill d'extinció i malgrat ser els únics protagonistes que poden fer efectives les polítiques de País predicades, però com es pot veure en la realitat, no practicades.


Aquestes actuacions administratives amb suport polític, en discordança amb el que prediquen, són publicades de cada vegada més, els nostres mitjans amb títols com "Hostilitat burocràtica al Món Rural", "Ecologisme d'asfalt", "L'Agricultura Catalana no existeix", "El malbaratament de recursos no sembla preocupar", "Ja n'hi ha Prou de ZEPA, que ocupa el 32% de Catalunya, mentre la mitjana Unió Europea 18%, França 11% i Regne Unit 8,66%). La defensa dels ocells ha de ser compatible amb alimentar a la població" i escrits sobre la intocabilitat del bosc de Martí Boada entre molts altres.

Tot això no és pas incert i per a saber-ho sols heu de preguntar als pagesos, ramaders i silvicultors, que ho pateixen sobretot en espais protegits aprovats i també de cada vegada més, fora d'aquests.


2. Direcció General d’Ecosistemes Forestals.


La seva tasca és de foment de la gestió del medi rural en general i hem de dir que la majoria de funcionaris la treballen i promocionen com és la seva obligació, mentre alguns membres principalment dels serveis centrals sembla que per les seves actuacions vulguin ser més conservacionistes radicals del que els hi pertoca i que hi estiguin subordinats, tant en les seves decisions com quan els altres els hi van agafant competències o fiscalitzen gestions pròpies i això creiem no pot ser.


SOBRE LA CREACIÓ DEL PARC NATURAL MUNTANYES DE PRADES


En principi la nostra associació està a favor de la seva creació i estem dins la plataforma que hi ajuda, però tenint en compte i treballant perquè la situació actual ha de canviar cent noranta graus per aconseguir el millor pels nostres boscos i la resta del sector, perquè tot és un conjunt i cap subordinat a l'altre. Tenint en compte, el que tenim ara i el perquè ho tenim, hem de treballar tots junts la gent dels nostres pobles, que ho patim i també la resta de la societat, ajuntaments, administracions i polítics, perquè puguem assolir les millores que necessita el sector tant en benefici nostre, com per la societat en general.


Per això pensem que, ja que som els que vivim i volem continuar vivint del sector i que ens hi juguem la nostra persistència, com un element imprescindible de l'ecosistema rural que representa quasi bé el 80% del territori Català, som imprescindibles per assolir la conservació del nostre sector productiu i també per la conservació del nostre Entorn Rural, lluitarem perquè en la governança d'aquest futur espai i tinguem una representació en consonància, que defensi tant els nostres objectius com els de la resta de gent de Catalunya, que sens dubte prové també del Món Rural.


Valls, 1 de març de 2.023

Més informació

L’Associació Forestal de les Comarques de Tarragona, presenta el Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal conjunt (PTGMFc), Muntanyes de Prades S-E

31 gener, 2023

L’Associació Forestal de les Comarques de Tarragona,  presenta el Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal conjunt (PTGMFc), Muntanyes de Prades S-E , aprovat pel Centre de la Propietat Forestal, per una superfície de 3.489,64 ha.

El president i vicepresident de L’associació Forestal de les Comarques de Tarragona (AFCT), Joan Llagostera i Serra i Anton Vallvey i Sanromà, varen presentar en l’Assemblea General Ordinària anual de l’associació, el Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal ja aprovat, i d’important rellevància per els termes municipals  Alcover-Mont-ral (Alt Camp), i L’Albiol-Vilaplana (Baix Camp). Recordant també que ja en tenen aprovats altres de les mateixes característiques al Baix Penedès- Alt Camp d’unes 6000 ha i en procés d’aprovació a l’Alt Camp-Baix Camp- Priorat de unes 9.000 ha més.   

Més informació

“Districte Forestal” elabora un document-proposta que presenta alternatives per defendre els nostres boscos.

19 setembre, 2022

Districte Forestal, portal informatiu elaborat per 5 enginyers de forests, veure el link: www.distritoforestal.es, (a destacar per el seu menú accessible que conte un apartat “biblioteca” -recomanable-), ha elaborat una proposta que creiem que pot ser d’interès per el socis, i per els lectors en general.

Més informació

La sequera de l'any 2021 trenca dos anys de bonança als boscos catalans

10 mar, 2022

Un informe de Boscat registra gairebe 4000 noves hectàrees afectades per sequera al darrer any.

Més informació

Jornada tècnica dimarts 2 de novembre, sobre possibilitats de la Biomassa

26 octubre, 2021

Organitzada per el Departament d’Acció Climàtica, Boscat i Unió de Pagesos, el proper dimarts  2 de novembre esta programada a Castellfollit del Boix, una jornada tècnica anomenada “L’energia del Territori”, que tractarà sobre Biomassa per  l’aprofitament local i l’autoconsum.

Més informació

Anna Sanitjas recorda que el canvi climàtic portarà grans incendis i cal invertir en prevenció

21 octubre, 2021

La nova Directora General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi Anna Sanitjas, manifesta que cal fer els boscos mes resistents al foc, en una entrevista realitzada per Irene Casellas a “La Republica" del PUNT AVUI

Més informació

“Cal donar valor i mercat als productes forestals, des del foment de la biomassa fins a la producció de fusta per a construcció.”

18 octubre, 2021

Resum de la entrevista a Anna Sanitjas Olea Directora General d’Ecosistemes Forestals i de Gestió del Medi. Publicada per Marta Gómez a la Revista BROTS25 del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya.

A més de saludar a l’Anna Sanitjas Olea, com a nova Directora General d’Ecosistemes Forestals i de Gestió del Medi, des del  1 de juny d’aquest any,  l’Associació de Propietaris Forestals de Tarragona, també vol manifestar el seu interès en col·laborar en els seus projectes de millora de la gestió forestal a Catalunya, i en especial a Tarragona.

Més informació

l'ADF Muntanyes de Prades demana als propietaris complicitat per tal de neteixar la massa forestal

13 octubre, 2021

Mar Sisquellas, que es preveu serà la  nova  presidenta de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) de les Muntanyes de Prades, ens recorda en una entrevista, que la gestió forestal de les Muntanyes de Prades te molt a millorar, i pot ser un polvorí si es produeix un incendi.

Més informació

Des del sector forestal es demana una llicencia per anar a collir bolets

01 octubre, 2021

El permis serviria per a tota Catalunya. I el seu preu, es definiria d'entre 5€ i 60€ l'any, tot seguint la experiència pionera de Poblet.

Més informació

Jornada tècnica en línia: Per una millora en la logística de les actuacions forestals

01 octubre, 2021

Organitzada per l’Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i el Corredor, i dins del marc de la VII setmana del bosc, el dilluns 18 d’octubre esta programada una jornada en línia per parlar de la logística de les actuacions forestals.

Més informació