Notícies

“Cal donar valor i mercat als productes forestals, des del foment de la biomassa fins a la producció de fusta per a construcció.”

18 oct 2021

Resum de la entrevista a Anna Sanitjas Olea Directora General d’Ecosistemes Forestals i de Gestió del Medi. Publicada per Marta Gómez a la Revista BROTS25 del Col·legi d’Enginyers Tècnics Agrícoles i Forestals de Catalunya.

A més de saludar a l’Anna Sanitjas Olea, com a nova Directora General d’Ecosistemes Forestals i de Gestió del Medi, des del  1 de juny d’aquest any,  l’Associació de Propietaris Forestals de Tarragona, també vol manifestar el seu interès en col·laborar en els seus projectes de millora de la gestió forestal a Catalunya, i en especial a Tarragona.

Com aspectes a destacar de la entrevista, seleccionem els següents apartats:

 

  • El gran repte es aconseguir que aquesta Direcció General estableixi les bases d’una política forestal de país que doni resposta als desafiaments climàtics, ambientals i socials actuals i que es desenvolupi en base al treball conjunt amb tots els agents del territori.
  • Cal apostar per un model de prevenció que actuï sobre el paisatge fentlo mes resistent i resilient a l’incendi, actuant de manera estratègica i fomentant la gestió forestal
  • Cal tenir una visió global i multifuncional del bosc per garantir tots els productes i serveis que aquests ecosistemes ens aporten: des de la biodiversitat, la caça, la pesca, la salut el lleure a l’aprovisionament de fusta o de biomassa. En aquest sentit la gestió forestal i cinegètica es l’eina clau per assolir aquest objectiu.
  • Cal treballar per a invertir la dinàmica negativa de creixement descontrolat de la superfície forestal, ja que tenim moltes hectàrees que son boscos joves, que han ocupat antigues zones agrícoles abandonades i que a banda pateixen de manera directe els efectes de l’emergència climàtica, perden biodiversitat, acumulen biomassa i augmenten el risc d’incendi a Catalunya. La nostra aposta es frenar aquest creixement de superfície forestal, treballant per a la recuperació activa de zones de conreu i pastura que contribueixin a la creació d’un paisatge més biodivers i resilient.
  • La manera de garantir que tinguem uns boscos adaptats als efectes del canvi climàtic i que puguin seguir oferint els serveis ecosistèmics que ens aporten es, sens dubte, garantir la viabilitat econòmica de l’activitat forestal. Això passa perquè, d’una banda, els productes forestals tinguin mercat i guanyin en valor afegit i, de l’altra que el treball del bosc sigui dignificat i reconegut. És per això que cal donar valor i mercat als productes forestals des del foment de la biomassa local fins la promoció i producció de la fusta per a la construcció.
  • Cal seguir donant suport a la propietat, a les empreses i als ens locals amb diverses línies d’ajuts en matèria de gestió forestal sostenible i mecanització dels treballs forestals, així com explorar millores en fiscalitat i en la compensació d’emissions de CO2 absorbides
  • Si parlem d’accions prioritàries per desplegar en el propers anys, en l’àmbit forestal: el Programa de Prevenció d’incendis forestals de Catalunya, l’aprovació del Pla General de Política Forestal, el desenvolupament de les accions de l’Agenda Forestal 2025, el Catàleg Boscos Madurs de Catalunya i l’impuls a la Bioeconomia Forestal.